Lessen uit het verleden
Lessen uit het verleden
De wetgeving voor voedselveiligheid
Als expert voedselveiligheid houden we ons elke dag bezig met de wetgeving die ons moet voorkomen om ziek. En dan heb ik het over ziek worden van chemische stoffen of ziekteverwekkers in ons voedsel. Deze regels zijn streng doch rechtvaardig. Ik duik in deze column in op een paar lessen die wij van het verleden hebben geleerd.
Al decenica is men bezig met de veiligheid van ons eten en drinken. Door ontwikkelingen in de wetenschap is er in de loop der tijd veel kennis opgedaan over de effecten van schadelijke stoffen, chemicalien en ziekteverwekkers zoals bacterien en schimmels met betrekking tot de menselijke gezondheid. In 1862 ontdekte de franse wetenschapper Louis Pasteur, dat je door voedsel of water te verhitten bacteriën doodt. Vandaar dat wij nu de term ‘pasteuriseren' kennen als process voor het kort verhitten van voedsel en water. Rond deze tijd begonnen steden sneller te groeien en er braken regelmatig epidimien uit. Deze ontwinkkelingen leidde tot de komts van verschillende regels en voorzieningen, waaronder schoon kraanwater. Tegenwoordig lijkt het heel gewoon: je draait de kraan open en er komt puur, vrij van bacteriën en chemicaliën, water uit stromen. Maar dat is niet altijd zo geweest, en helaas nog steeds niet zo overal op de wereld geregeld.
Ook in de voedselindustrie is er veel wet- en regelgeving bijgekomen. In 2002 is de NVWA in het leven geroepen die de voedselveiligheid invuld door middel van de Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)-systematiek. En dit heeft een groot effect. In 20 jaar tijd de aanwezigheid van pathogene bacteriën (denk aan: e. Coli, Salmonella, Staphylococcus) en schadelijke chemische residuen (denk aan: dioxine, mycotoxine) sterk afgenomen. In sommige gevallen is de aanwezigheid Salmonella zelfs met 90% gedaald: een grote vooruitgang voor de gezondheid van het volk.
Desondanks de hoeveelheid aandacht en energie die we aan voedselveiligheid besteden, zal 100% veilig voedsel nooit bestaan. Wel kunnen we blijven innoveren door bijvoorbeeld gemakkelijke testen te ontwikkelen (zoals PRO-TECT®) zodat iedereen toegang heeft tot het valideren van de HACCP.
Recente blogposts
De volgende stap maken in voedselveiligheid?
Bij Healthsafetytech zijn we gespecialiseerd in voedselveiligheidsoplossingen voor de horeca en voedingsindustrie. Met onze producten bent u altijd in-control over de kwaltiteit en veiligheid van het voedsel dat u produceert of bereidt.
Wilt u extra advies? Neem dan snel contact op.